Gyu-don er et typisk let japansk måltid, som mange f.eks. nyder til frokost, men som også sagtens kan udgøre et aftenmåltid. Selve retten tager ca. 30 minutter at tilberede, men den kræver en smule forberedelse, hvis man ikke har en portion tyndtskåret oksekød i fryseren. Der skal bruges:
500 gr tyndskåret oksekød (ikke for magert)
1 meget stort løg eller 2 mellemstore
500 ml vand
60 ml sojasauce
50 ml hvidvin
60 gr sukker
30 ml mirin
1 spiseskefuld dashi
Revet ingefær efter smag (1-2 teskefulde)
Tilbehør:
friskkogte ris
Shichimi Togarashi
Først skal kødet skalfryses, så det er muligt at skære det tyndt nok. Læg det i fryseren ca. 3 timer inden det skal skæres, tag det så op, og skær det med en skarp kniv, så tyndt som muligt:
Så skulle det gerne se nogenlunde sådan ud:
Det kan være svært at skære den sidste del af kødet, så det er en god idé at have en "overskudspose" i fryseren, man kan fylde lidt ekstra i til f.eks. en simreret senere:
Skær nu de tynde skiver i kortere stykker på 4-5cm:
Bemærk, at vi på billederne laver dobbeltportion, så vi bruger 1 kg kød.
Sæt nu en stor pande med høj kant på blusset og tilsæt vand, sojasauce, mirin, ingefær, hvidvin, sukker og dashi:
Skær løg i stave, mens blandingen bringes i kog:
Tilsæt derefter løgene:
Kog dem ved jævn varme i 5-10 minutter, og tilsæt derefter kødet:
Lad det koge videre i ca. 15-20 minutter, til kødet er mørt, og skum af mens det koger:
Når det er færdigt, skulle det gerne se sådan ud:
Fyld nu en stor skål knap halvvejs med friskkogte ris, hæld lidt af væden fra panden over risene, og læg en passende mængde af retten ovenpå. Drys Shichimi Togarashi på efter smag:
Velbekomme! Og når det så er sagt, så findes der en "bonusversion" hvor der også tilføjes æg - den laver vi som regel dagen efter, hvis vi har knap halvdelen tilovers. Pisk en passende mængde æg (til en hel portion vil det være 8-10 æg) og hæld over retten, når den er færdig, eller genopvarmet:
Læg låg over og lad det dampe ind nogle minutter:
Man må selv bestemme, om æggene skal være næsten rå eller helt faste, vi kan bedst lide dem midt imellem, og så ser den færdige ret således ud:
Mums!