Det kan måske lyde lidt specielt for danske ører med en opskrift på ris, men når man laver ris af rigtig god kvalitet, er det også vigtigt for smagsoplevelsen, at de bliver lavet helt rigtigt. Vi laver selv ris i en riskoger fra Japan, men det er nok de færreste, der har sådan en. Så her kommer opskriften på at koge ris i gryde. Til de fleste af vores opskrifter skal der per person bruges:
150 gr ris
200 ml vand
Først skal risene vaskes grundigt. Kom dem i en skål eller vask dem i gryden. Det første vand skal bare slynges rundt i risene hurtigt og så hældes fra. Gnid nu de våde ris godt mod hinanden med håndfladen, 20-30 gange rundt i skålen/gryden, og skyl dem igen. Vandet er stadig mælkehvidt:
Bliv ved med at skylle dem, til vandet er klart:
Dræn alt vandet fra og tilsæt nu den rette mængde vand ifølge opskriften.
Læg låg på gryden og lad det blive på indtil risene er færdige:
Bring gryden i kog ved høj varme, skru ned på lav varme, når det koger. Lad det koge i 12 minutter. Skru op på høj varme igen de sidste 5 sekunder, og sluk så for blusset. Lad gryden stå i 12 minutter, tag låget af og rør godt rundt med det samme:
Læg låget på igen indtil risene skal spises. De er klart bedst, hvis de koges lige inden servering.